tirsdag 16. oktober 2018

Tegning



                                            TEGNINGER

Tegne er noe jeg aldri har likt å gjøre. Jeg tror det har en sammenheng med at jeg ikke har fått det helt til. Siden jeg har tegnet lite har jeg heller ikke utviklet meg som tegner. Derfor så jeg litt med skrekk på å gå inn i en tegneperiode hvor jeg skulle produsere minst 15 tegninger. 
I blåuken fikk vi øve på mange ulike teknikker, og jeg forsto at det faktisk går an å øve seg til å bli en bedre tegner. 

I ukene som fulgte har jeg prøvd å få satt meg ned å tegne så ofte som jeg har hatt muligheten. Jeg har søkt inspirasjon i bøker og internett. Jeg har sett en god del YouTube-videoer og hentet mange tips og ideer til hvordan jeg kan tegne på en god måte. 
Jeg har øvd meg på stilleben, perspektiv, portrett, ulike deler som øyne, nese, munn, hender, ansikt, hund m.m. Hver tegning har tatt lang tid. Og det er vanskelig å få det til å se ut som man vil. Jeg har oppdaget at det er veldig avslappende og koselig å sette seg ned med tegneblokken. Men selv om det er fint og avslappende blir jeg veldig sliten etter en økt. 
Under vil jeg vise noen av tegningene jeg har tegnet. Jeg satte datoer på tegningene slik at jeg kunne se om jeg utviklet meg etterhvert som jeg tegnet. 






Perspektivtegning av hus. Jeg benyttet topunktsperspektiv når jeg tegnet denne.
Jeg fant et bilde på internett som jeg så på. Ellers brukte jeg fantasi på det som er rundt huset.
Det var spennende å prøve å skape dybde i bildet.







Portrett av jente. Brukte YouTube for å få inspirasjon og tips til hvordan jeg skulle tegne.











Tegnet lysestake med stearinlys som står på kjøkkenet hjemme hos meg. Prøvde å bruke kontraster i tegningen slik at den ble mer levende. Skygger er vanskelig å få til, men jeg prøver:)















Tegnet munn etter inspirasjon fra YouTube. Merker at jeg bruker lang tid på hver tegning... Men ser at det er mye teknikk som ligger bak for å få det bra. 






Det er utrolig morsomt å tegne. Jeg merker at hver tegning tar lang tid og skyggelegging er spesielt vanskelig.  Men jeg tror det blir lettere etterhvert som man tegner. Jeg har i alle fall utviklet meg mye på disse ukene. Jeg tror at øvelse gjør mester, så jeg skal nok fortsette å tegne selv om vi starter med nytt tema:) 


Når det gjelder bruk av tegninger i skolen så tror jeg alt for ofte at elevene får tegneoppdrag som ikke alle elevene mestrer. Det er ikke alle elevene som liker å tegne, eller mestrer å tegne. Jeg tror at ved å fokusere på å lære elevene ulike teknikker, vil de kanskje ha større glede av å tegne.  Elevene må bevisstgjøres på å tegne det de ser og ikke hvordan de tror tingene ser ut. Ved å introdusere modifisert tegning, opp-ned-tegning, perspektiv-tegning eller andre teknikker vil elevene muligens få en bredere kunnskap på hvordan man kan lære seg til å bli gode tegnere. Elevene kan få muligheten til å søke på YouTube eller andre nettsteder på ting de vil tegne. Ved å se ulike tegnevideoer kan elevene få gode tips til hvordan de kan tegne mer realistisk. Det er ikke sikkert at alle elevene vil benytte seg av dette. Elever er ulike og har forskjellige styrker og svakheter, noen er praktiske, andre estetiske, andre mer teoretiske osv. Dette gjør at elevene trenger ulik støtte i de ulike aktivitetene. Det er viktig at tegning er lystbetont, læreren kan forsøke å la elevene tegne noe de har lyst til å tegne, noe som interesserer dem. Det er bedre at elevene tegner noe enn å ikke tegne noe i det hele tatt. 

Collage



                                           COLLAGE.




Denne collagen laget jeg i en kunst og håndverktime. Jeg fant ulike bilder i ukeblader og reklamer som jeg klipte ut og limte sammen til en collage. Under prosessen hadde jeg egentlig ikke noen plan. Jeg klipte ut bilder som jeg syntes var fine eller som tiltalte meg på noen måter. Jeg syntes det var en meget behagelig opplevelse, jeg var veldig rolig og avslappet og tenkte ikke så mye over hvordan bildet ble. I ettertid kan jeg se at bildet inneholder mange elementer fra andre land og minner om reiser. Kanskje jeg i underbevisstheten ønsker å reise på ferie:)






Ulike tegneteknikker




                                  TEGNING 















Første tegnetime på kunst og håndverk.
Oppgaven var å tegne opp-ned-tegning.
Det var utrolig artig å tegne uten å være bevisst på hva man tegnet. Jeg har aldri likt å tegne, og bestemte meg for å være fokusert på linjer og vinkler og kjente at jeg slappet helt av under prosessen.
Når jeg etterhvert kunne snu tegningen å se på den ble jeg overrasket over hvor bra det ble:) Dette gjorde at jeg hadde lyst til å tegne mer:)

Luhkka




                                  Sying av luhkka.

Jeg har lenge ønsket meg en luhkka og benyttet sjansen til å sy meg en når vi fikk tekstilarbeidskravet. Inspirasjon til hvordan den skulle se ut fant jeg på instagram. 
   


Jeg valgte å bruke vadmelstoff som hovedstoff og tykt ullklede som dekor. Bakgrunnen for at jeg valgte vadmel er at jeg ønsket en tykk luhkka som i tillegg er litt vannavvisende.
Jeg hadde ikke sydd på maskin siden jeg gikk på barneskolen, så jeg var veldig spent på hvordan dette ble å gå.

Det var skummelt å klippe ut delene. Jeg valgte å brette stoffet i to før jeg tegnet og klipte, slik at delene ble symmetriske.






Etter å ha klipt ut delene sydde jeg sammen sidedalene med bakstykket. Jeg valgte å lage luhkkaen lengre bak slik at det er mulig å sitte på den.














På forstykket applikerte jeg to samiske soler. Jeg strøk vliselin på baksiden av stoffet før jeg klipte mønstret ut, dette gjorde at klippingen gikk lettere. Det var også enklere å applikere dem fast siden de lå mer i ro. Jeg sydde med knapphullssting for hånd. Dette tok lang tid, men jeg var ikke fortrolig med å applikere med maskin.

Når jeg hadde applikert solene ferdige, sydde jeg forstykket på sidestykkene, med blått pyntebånd mellom.










Mellom sidestykkene på hetten sydde jeg et mellomstykke fast slik at hetten ble bredere. Jeg laget et felt til strammeband, slik at hetten kan snøres igjen, og pyntet med pyntebånd i gul og blå.
Båndet flettet jeg med gule og blåe tøyremser.


Nederst på luhkkaen valgte jeg å sy med pyntebånd i gul og blå. Jeg sydde det blå båndet fast i det gule før jeg sydde det gule båndet på luhkkaen.




Ferdig produkt!

Jeg er ganske fornøyd med luhkkaen, men vurderer om jeg må sy fast det blå pyntebåndet i vadmelstoffet slik at kanten legger seg penere ned. Størrelsen er jeg veldig fornøyd med, det går fint plass til en stor varm scooterjakke under.